Zdrowo jem, więcej wiem – etap wiosenny w naszej szkole.

Zdrowo jem, więcej wiem – etap wiosenny w naszej szkole.

Uczniowie klasy I i III zakończyli ostatni w tym roku szkolnym, wiosenny etap ogólnopolskiego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”.

Tym razem uczniowie dobierali informacje dotyczące składu słonych i słodkich przekąsek, zamieniali popularne słone i słodkie przekąski na zdrowsze zamienniki, dokonywali właściwych wyborów żywieniowych, wizualizując zawarte w nich ilości soli i cukru. Dowiedzieli się, skąd może pochodzić pożywienie w sklepach, tworzyli statki z origami. Odnajdywali kraje, z których transportowane są produkty żywnościowe. Ustalali, czy transport odbywa się drogą wodną czy lądową oraz które owoce i warzywa wybrać: rodzime czy zagraniczne. Tworzyli Kodeks Mądrego Klienta.

Po zdobyciu wszystkich wiadomości i na podsumowanie projektu uczniowie współpracowali w grupach, tworząc opowieści o słodyczach – jaki mają wpływ na zdrowie, co można jeść zamiast nich. Dzieci wykonywały prace plastyczne w różnych formach, m. in. powstały rysunki, historyjka obrazkowa. Projekt uświadomił dzieciom, skąd pochodzi żywność, czym zastąpić słone i słodkie przekąski, a także jak ważne jest zdrowe odżywianie.


Comments are closed.